HMI Kulturuge 2023

Kulturuge 2023 

Forude venter en kreativ uge, og vi glæder os til at vise resultatet frem for forældre og bedsteforældre lørdag den 16. og søndag 17. december 2023. Fredag den 15. december kl. 19.00 holder vi generalprøve, hvor Houboere, skoler og andre interesserede er meget velkomne.

Skuespillere, sangere, musikere og dansere, som er en del af årets musical, vil i ugens løb øve fra morgen til aften.

Andre elever, som har valgt sig ind på forskellige workshops som Scenografi, Kostumer & sminkører, Visuals & kortfilm, Tøjdesign & Upcycling, Møbeldesign upcycling og Lego Masters kan ligeledes se frem til en travl og udfordrende uge.

Eleverne i Restaurant HMI sørger for, at alle får lidt godt til ganen hver eftermiddag, og HMI-Redaktionen formidler ugens aktiviteter gennem video, artikler og SoMe-opslag (Facebook og Instagram).

***

Nedenfor ser du artikler og en video, som eleverne har produceret i løbet af kulturugen.

 

Mandag den 11. december 2023

Kulturugen er skudt i gang på HMI

Nu er kulturugen skudt i gang med et brag her på HMI, og alle holdene er i gang. Der er blevet lavet aftaler og påbegyndt arbejdet frem mod det endelige produkt sidst på ugen.

Af eleverne Nikolaj Jensen og Rasmus Linnebjerg Qvist

 

Lego Master_kulturuge 2023

Alle 180 elever på skolen er fordelt ud på 11 forskellige hold hvor de i hele ugen skal fordybe sig i hvert deres område. Alle områder arbejder hver især hen imod weekenden, hvor det man igennem ugen har lavet skal fremvises for borgerne i Hou om fredagen og for familierne af HMI-eleverne lørdag og søndag.

En flok elever fra workshoppen Møbeldesign upcycling er startet på en af de større projekter.

De har valgt at renovere Sumpen, et gammelt fællesområde, som har stået tomt i lang tid. De har nu taget opgaven på sig for at forvandle det til et fedt fællesareal for eleverne på HMI.

 

Eleverne fra workshoppen Møbler & Design arbejder med at renovere Sumpen

Eleverne fra workshoppen Møbler & Design arbejder med at renovere Sumpen

 

Vi har talt med en af eleverne fra workshopppen Møbeldesign upcycling, Markus Qvist, som siger:

“Jeg ser meget frem til at renovere Sumpen og måske male F3, men også at hygge mig og kunne re-designe og forbedre områderne på HMI”.

Vores fornemmelse af projekt “Renover Sumpen” er, at deltagerne har en god vision og plan for hvordan de gerne vil ende med at lave Sumpen til et fedt sted at være for HMI-elever.

Stemningen i Sumpen er god, og eleverne er målrettede med gåpåmod, selvom der er lang vej, før de er færdige. De arbejder med godt humør, god stemning og god musik fra soundboxen.

Skuespillernes syn på kulturugen  
”Jeg valgte skuespiller, fordi det er anderledes, og når skolen laver en musical, så er det med at deltage. Og så har jeg heller ikke noget problem med at optræde på en scene, og jeg ser frem til en fed uge”, fortæller Hjalte Ard Hansen.

Hjalte er begyndt på at øve replikker til sin rolle som Gulddreng.

Han øver det på sit værelse for at finde roen, og han glæder sig til at optræde på scenen. Han er spændt på at se musicalen, fordi emnet handler om musikere i fremtiden, og fordi alle går ind i kulturugen med god energi.

 

Hjalte øver sine replikker til musicalen

Hjalte øver sine replikker til musicalen

 

Kulturugen baner vej for de kreative tanker 
Lærerne på HMI går lige så meget op i, at det bliver en fed uge, hvor de får lavet en masse fede ting. Jonas, som er lærer for workshoppen Lego Masters, håber og tror på, at det bliver en mega god og produktiv uge.

“Mine forventninger til den kommende uge er at udfolde os kreativt og visualisere Hou i fremtiden. Jeg håber, at de unge har nogle fede ideer, og så håber jeg, at der sidder nogle af fremtidens arkitekter, som kan være med til at skabe fremtiden”, siger Jonas.

På workshoppen LEGO-masters skal deltagerne bruge deres kompetencer inden for kreativitet og design for at kunne bygge Hou af LEGO, som byen ville se ud i fremtiden.

 

Tirsdag den 12. december 2023

Portræt af Bent Kolind Christensen

Af eleverne Jakob Rønholt Knudsen og Kristian Tind

 

Bent Kolind Christensen_Kulturuge Hou Maritime Idrætsefterskole

Bent Kolind Christensen hjælper med at få gjort lyd og lys klar til generalprøven den 15. december på Hou Maritime Idrætsefterskole, hvor skuespillerne skal vise deres musical, som de har arbejdet med hele ugen.

Bent har lavet masser af teater og musicals i løbet af de sidste 40-50 år, han er også uddannet musiklærer og ved derfor rigtig meget om, hvordan man gør en scene klar til forestillingen.

Til dagligt er Bent administrativ leder på Hou Maritime Idrætsefterskole, hvor han står for skolens økonomi, lønudbetaling og budgetter, så han og hans kolleger kan give eleverne den bedste oplevelse med at gå på HMI. Bent er også uddannet lærer, og han har i mange år arbejdet som dansk, matematik og musiklærer på efterskoler.

“Det er rart at være med til at hjælpe eleverne i kulturugen, fordi mit arbejde på skolen egentlig er meget for mig selv, så jeg har ikke så meget med jer elever at gøre, så derfor er det rart at have en hel uge, hvor jeg kan lære jer elever bedre at kende”, forklarer Bent.

Bent har engang til en forestilling prøvet, at et kabel løsrev sig. Der kom en meget høj lyd, så alle holdt sig for ørerne. Så måtte de skrue ned og få skiftet kablet, så forestillingen kunne fortsætte. Bent siger også, at forestillingen for ham er en succes, når han kan se folk, der udvikler sig, for eksempel skuespillerne, der måske skal optræde for mange mennesker for første gang, eller når eleverne, der har lyd og lys, pludselig lærer noget nyt.

Bent har været ansat på efterskolen i 9 år. Grunden til, at han valgte at arbejde på efterskolen, er, at han også arbejdede på en efterskole, lige da han blev uddannet. Han kan godt lide, at man ser hinanden om morgenen, når man spiser sammen og om aftenen. Man oplever hinanden på en anden måde, når man er sammen hele dagen, end når man bare er sammen 6-7 timer om dagen som på en folkeskole, mener Bent.

Onsdag den 13. december 2023

Gamle stole får nyt liv

På workshoppen Møbeldesign & Upcycling laver elever tribune til hallen, fornyer fællesområder og renoverer skolens gamle stole fra 80’erne, som har stået hengemt i lang tid.

Af eleverne Kristian Tind og Jakob Knudsen

 

Gamle-stole-får-nyt-liv_Hou-Maritime-Idrætsefterskole

 

Stolene har fået nyt stof på sæde og ryglæn, som er lavet hos Tom Starup Jensen ved Gesten Stole og Bådhynder i Vejen. Stellet på stolen er blevet slebet, pudset og lakeret af eleverne.

Før stolene blev ombetrukket var de slidte. Der var huller i sæde og ryg og armlænene trængte til at blive slebet. Stolene blev købt til HMI i 1989, hvor skolen åbnede for det første elevhold, og blev brugt til lærerværelse og kontor. Arkitekten bag stolene er Børge Mogensen.

Skolen kan godt lide at genbruge ting og sager, når det giver mening.

“Vi kunne godt have købt nye stole, som var gået i stykker efter et år, hvis man havde 600 kroner. Men det giver god mening at ombetrække stolene, da selve stellet ikke fejler noget”, siger Niels Schmidt, som er lærer på skolen og ansvarlig for workshoppen Møbeldesign & Upcycling.

 

Renoverede-stole-på-HMI_Hou-Maritime-Idrætsefterskole

Farven på stoffet er valgt, så det passer til omgivelserne

 

Stoffet som stolene er blevet betrukket med er meget stærkere og mere holdbart end det gamle stof.

Niels håber derfor, at de nyrenoverede stole kan holde de næste 40 år.

I alt er 16 stole blevet ombetrukket, og renoveringen koster i alt 700 kroner pr. stol.

Torsdag den 14. december 2023

Gulddreng tager på tur til Århus

Hjalte aka Gulddreng holdt i dag pause fra scenen og drog til Aarhus for at hente rekvisitter sammen med sin kammerat Rasmus.

Tag med på tur og se, hvad Hjalte vender hjem med.

Fredag den 15. december 2023

Generalprøve på musicalen Danmark Dejligst

Snart går det løs. Houboere, tidligere elever og andre spændte tilskuere sidder klar i HMI Hallen.

Af elev Rasmus Linnebjerg Qvist 

 

Muscial-2023-skuespillere-over_HMI

Klokken nærmer sig 19.00, og det er generalprøve på forestillingen Danmark Dejligst på Hou Maritime Idrætsefterskole. Om et øjeblik træder skuespillerne ind på scenen og skyder det hele i gang. Der er en stemning af både spænding og koncentration i luften.

Hele ugen har eleverne lavet forskellige aktiviteter. Nogle har øvet replikker, en gruppe har sat scenen op og andre har lavet rekvisitter. Fælles for alle har de bidraget til det, det hele handler om, nemlig forestillingen i aften for beboerne i Hou og andre fremmødte.

Anne Oliva, der spiller ‘Katrine som gammel’, siger:

“Jeg forventer, at det bliver et sjovt stykke med en god historie med masser af spænding.”

Hun er spændt, men også en smule nervøs. Hun er dog mest spændt på at skulle fremvise stykket foran et publikum.

“Jeg er nok mere spændt end nervøs, fordi det er noget helt andet at spille foran et publikum i forhold til at øve det i marskstig.” Hun har en positiv tilgang til stykket og glæder sig til at vise det frem.

Danserne står klar på sidelinjen, iført den røde landsholdtrøje. De venter på, at de skal ind og danse sammen med skuespillerne til en af de sange, som stykket omhandler. De står spændte og venter på, at de skal ind og fyre den af. Man kan fornemme nervøsitet i luften.

 

Bag-kulisserne_Kulturuge23

Bag ved kulisserne står skuespillerne klar

 

I kulissen står instruktøren Bjørn spændt og betragter skuespillet, der skal begynde. Han følger nøje med i skuespillernes præstationer. Han har arbejdet med skuespillerne igennem ugen og står tilfreds klar til at fremvise det stykke, de har arbejdet hen imod.

Bag scenen er der også en stemning af spænding. Scenearbejderne er i gang med at gøre klar til premieren. De sætter det sidste lys og lyd på plads, og de kontrollerer, at alt er, som det skal være når forestillingen går i gang.

Lyd og lys har brugt ugen på at sørge for at lyden og lyset spiller til forestillingen, der er en god stemning og man kan tydeligt mærke at de er engageret og kompetente.

Scenearbejderne er i gang med at få rettet de sidste kulisser til, de har arbejdet med at samle scenen igemmen ugen men de står også for alle de rekvisitter, som skal bruges i skuespillet.

Lugten af indtørret maling fra de rekvisitter, der er skal bruges i stykket, fylder rummet og skaber en forstærkende effekt af at det snart er nu det går løs

I publikum sidder borgerne fra Hou, vennerne fra skolen, tidligere elever og familie til eleverne. De venter alle i spænding på stykket der skal til at starte Nogle er der for at se deres bedste venner, mens andre er der for at opleve en ny historie.

Fællesdans til musik og dans af Benjamin Hav & Familien

Flere elever har valgt at forsøge sig med en Lærke Bagge trøje, efter at have set en video med strikdesigneren

Eleverne fra workshoppen Møbler & Design renoverer Sumpen